
مقاله : بررسي توسعه صنعت توريسم در ايران
چكيده
از آنجا كه واژه مسافرت و جهانگردي به قدمت تمدن است ،تاريخ نشان مي دهد كه مسافرت هميشه با تجربه هاي خوشايندي همراه نبوده است. در اين قسمت به طور خلاصه مروري بر تكامل تاريخچه جهانگردي از عهد باستان تا دنياي امروز انجام مي شود و چالش هاي پيش روي جهانگردي در حالي كه دنيا پا به هزاره جديد مي گذارد مورد بررسي قرار مي گيرد . سفر موجب تكامل و تعالي انسان و بيانگر عروج اوست؛سرشت آدمي توجيه كنند سير و سفر و سياحت و جهانگردي است. ازگردشگري امروز به عنوان صنعت تعبير مي شود و حتي به اين دليل كه بهره وري از جريان پولي ناشي از جهانگردي فقط چند شغل مشخص نبوده بلكه بيشتر بخشهاي اقتصاد آنرا به عنوان صنعت مي شناسند. امروزه جهانگردي به عنوان گسترده ترين صنعت خدماتي دنيا،جايگاه ويژه اي در عرصه هاي اقتصادي –فرهنگي – اجتماعي و سياسي به خود اختصاص داده است. آنتونيوسا ويگناک دبير كل پيشين سازمان جهاني جهانگردي در سال 1989 اعلام كرد:«جهانگردي در پايان قرن حاضر به صنعت شماره يك جهان تبديل خواهد شد . درحال حاضر تا حد زيادي اين ادعا به اثبات رسيده است، اگر در قديم گردشگري به عنوان حرفه اي تخصصي براي عده اي خاص از جمله سياحان و ماجرا جويان محسوب مي شده در عصر حاضر اين پديده گسترش چشمگيري يافته و مخاطبان فراواني از اقشار مختلف در سطح دنيا دارد .صنعت جهانگردي عبارت است از گروهي از فعاليتهاي اجتماعي – اقتصادي كه علاوه بر تاثير فرهنگي و اجتماعي در حد وسيعي به ايجاد و اشتغال ،درآمد زايي، افزايش سهم صادرات و .... مي انجامد اين امر باعث ايجاد انگيزه و جرات سرمايه گذاري در اين زمينه شده است . كشورها ،جوامع و مناطق به طور فزاينده اي به اين حقيقت پي برده اند كه براي حفظ وضع اقتصادي خود بايد ابتكار عمل به خرج دهند و در صدد يافتن راههاي تازه اي برآيند .اگر چه در مناطق مختلف شرايط متفاوت است ولي همواره صنعت جهانگردي عاملي براي پيشرفت وضع اقتصادي بوده است.
صنعت جهانگردي در سطح جهاني براي بيش از 200 ميليون تن شغل ايجاد كرده و حدود 11 درصد از كل اشتغال جهاني را به خود اختصاص داده است. بديهي است كه با توسعه اين صنعت بخصوص با پيش بيني هايي كه WTO تا 2010 و2020 انجام داده آمارهاي ياد شده نيز افزايش خواهند يافت و در اين ميان توريست هاي موجود در سبد جهاني عايد كشورهايي خواهد شد كه بسته هاي لازم از جمله امنيت و خدمات را در بهترين شكل موجود آماده كرده اند. وجود جاذبه هاي فراوان طبيعي در كشور ما كه از دير باز مورد توجه سياحان و جهانگردان بوده است ،از جمله منابع بالقوه اي است كه مي تواند در رهايي ايران از اقصاد تك محصولي نفت و توسعه اقتصادي، اجتماعي و فرهنگي آن نقش موثري ايفا نمايد. علي رغم گسترش روز افزون و پر شتاب صنعت جهانگردي در سطح دنيا و وجود ظرفيتهاي فراوان جذب جهانگرد در ايران اطلاعات و آمارهاي موجود حاكي از عدم موفقيت اين صنعت و عملكرد ناكار آمد آن است،به طوري كه طي سالهاي برنامه اول و دوم توسعه اقتصادي – اجتماعي و فرهنگي كشور ،عملكرد اين صنعت هرگز به حد برنامه تعيين شده نرسيده است و اين در حالي است كه اهداف در نظر گرفته شده در اين برنامه ها ،با توجه به منابع و توانمنديهاي موجود در حدي دست نيافتني نبوده اند. مناطق روستايي با کارکرد معيشت سنتي خود يعني کشاورزي, دامداري و ماهيگيري, از مناطق توسعه نيافته, فقير و محروم قلمداد مي شود.
با توجه به اينکه گردشگري تنها فعاليتي است که مي تواند در کنار فعاليتهاي کشاورزي سنتي و صنايع روستايي که به سرعت در حال از بين رفتن هستند قرار گيرد, لذا اين صنعت توليدي مي تواند فرصتي استثنايي براي احياي اقتصادي و تحرک نيروي انساني و کار در مناطق روستايي و مناطق رو به افول ايجاد نموده, باعث شود که روستائيان علاوه بر فعاليتهاي روزمره خود, از منبع درآمد ديگري نيز بهره مند شوند.
امروزه گردشگري در مناطق روستايي و دور افتاده اهميت ويژه اي يافته و وسيله اي براي رفاه جوامع محلي تلقي مي شود گردشگري روستايي منبع با ارزش اشتغال زايي و ايجاد درآمد است و مي تواند وسيله مهمي براي توسعه اجتماعي – اقتصادي جوامع روستايي باشد
صنعت جهانگردي عبارت است از گروهي از فعاليتهاي اجتماعي – اقتصادي كه علاوه بر تاثير فرهنگي و اجتماعي در حد وسيعي به ايجاد و اشتغال ،درآمد زايي، افزايش سهم صادرات و .... مي انجامد اين امر باعث ايجاد انگيزه و جرات سرمايه گذاري در اين زمينه شده است . كشورها ،جوامع و مناطق به طور فزاينده اي به اين حقيقت پي برده اند كه براي حفظ وضع اقتصادي خود بايد ابتكار عمل به خرج دهند و در صدد يافتن راههاي تازه اي برآيند .اگر چه در مناطق مختلف شرايط متفاوت است ولي همواره صنعت جهانگردي عاملي براي پيشرفت وضع اقتصادي بوده است.
جهانگردي در مجموع به دو گروه عمده : جهانگردي يا توريسم روستايي و جهانگردي يا توريسم شهري تقسيم مي شود گردشگري روستايي منبع با ارزش اشتغال زايي و ايجاد درآمد است و مي تواند وسيله مهمي براي توسعه اجتماعي – اقتصادي جوامع روستايي باشد. توسعه صنعت گردشگري درجهان مي بايست مبتني بر توسعه پايدار و رعايت اصول گردشگري پايدار باشد تا از اين طريق بخصوص از اثرات سوء زيست محيطي و فرهنگي – اجتماعي آن در کشور جلوگيري کرد. با توجه به تاکيد برنامه توسعه اقتصادي – اجتماعي کشور ربر توسعه اين صنعت لازم است که فرايند برنامه ريزي توسعه گردشگري با دقت لازم مدنظر دست اندرکاران آن قرار گيرد تا با تعيين اهداف اصولي و انتخاب نوع خاصي از گردشگري که متناسب وضعيت و شرايط کشور مي باشد ضمن به حداکثر رساندن اثرات و منافع مثبت, اثرات منفي آنرا به حداقل ممکن رساند. بنابراين يكي از سياست هاي اجرايي توسعه توريسم ضمن تاكيد به بهره برداري از طبيعت ،پيشگيري از صدمه به طبيعت و كانون هاي توريستي است.به طوري كه هم مكان مورد بهره برداري دوام و بقاي خود وپيرامون را تضمين مي كند و هم از صدمه زدن و آلوده كردن محيط زيست پيشگيري مي نمايد. اين امر بويژه در بهره برداري از كانون هاي حساس طبيعي و احداث تجهيزات توريستي از اهميت و دقت بيشتري برخوردار است............
درباره :
تكنولوژي و فرهنگ ,
|