
تحقيق : بررسي خواص ترکیبات پلیمری ژئوتکستایل
مقدمه
یکی از انواع گوناگون ترکیبات پلیمری که در بین ژئوسینتتیکها بیشترین کاربری را دارد، ژئوتکستایل می باشد. ژئوتکستایلها در واقع منسوجات مصنوعی از جنس مواد پلی اتیلن و یا پروپیلن هستند که بر اساس طرز تهیه آنها از الیاف پلیمری به گونه های مختلف نظیر بافته شده (woven) و بافته نشده (nonwoven) یا بدون تاروپود تقسیم می شوند. ژئوتکستایلهای بافته شده و بافته نشده نیزبر اساس نحوه ارتباط بین رشته ها ی تشکیل دهنده آنها، همچنین شکل ظاهری رشته ها به انواع زیر تقسیم می شوند:
1ـ تک رشته ای (monofilament)
2ـ چند رشته ای (multifilament)
3ـ ورقه ای چاک خورده (slitfilm)
4ـ اتصال حرارتی یافته (melt-bonded)
5ـ سوزن کوبی شده (needle-punched)
6ـ اتصال یافته به وسیله رزین (resin-bended)
شکل ظاهری ژئوتکستایلها به صورت پارچه می باشد که در اندازه های مختلف ومتنوع تهیه شده، و به بازار عرضه می گردد. خواص فیزیکی و مکانیکی این مواد نظیر استحکام، نفوذپذیری مناسب، مقاومت در مقابل سوراخ شدگی و ازهمه مهمتر مقاومت کششی بالای آنها نسبت به وزنشان باعث به وجود آمدن گستره وسیعی از کاربرد این مواد در طرحهای عمرانی شده است. به طوری که می توان بیش از هشتاد زمینه کاربردی مختلف را برای آنها در شاخه های مختلف عمرانی نظیر راهسازی، مهندسی ژئوتکنیک (سدهای خاکی) طرح سازه های هیدرولیکی، طراحی فرودگاهها، پی سازی، طراحی راه آهن و ..... نام برد.
این کاربردها را می توان در غالب عملکردهای اصلی زیر خلاصه نمود:
1ـ جداسازی لایه های خاک 2ـ تسلیح خاک 3ـ زهکشی 4 ـ فیلتراسیون
در ادامه ضمن اشاره به خواص مکانیکی و فیزیکی ژئوتکستایلها به بیان عملکردهای گوناگون این مواد می پردازیم.
از بین خصوصیات مختلف ژئوتکستایلها، استانداردهای مربوط به خواص فیزیکی و مکانیکی آنها کاملتر و دقیقتر است. این در حالی است که خواص هیدرولیکی ، آبگذرانی و زیست محیطی این مواد هنوز هم در استانداردهای مختلف به صورتهای متفاوتی بیان می شود. چرا که در واقع روشهای تولید ژئوتکستایل مشابه هستند، اما کاربردهای مختلف این ماده استانداردهای متفاوتی را به وجود آورده است.
یکی از خصوصیات فیزیکی ژئوتکستایلها جرم واحد سطح آنها می باشد که برای انواع مختلف آن بین 135 تا 680 گرم بر متر مربع متغیر است. ضخامت این مواد معمولاً تحت فشار معین 2KPa اندازه گیری می شود و در اکثر موارد از 0.01 تا 0.3 اینچ متغیر می باشد. از بین خصوصیات مکانیکی ژئوتکستایلها مقاومت کششی و تراکم پذیری از اهمیت بیشتری برخوردار است. منظور از تراکم پذیری در ژئوتکستایلها، ضخامت آن در تنشهای قائم متفاوت است. تراکم پذیری برای ژئوتکستایلهای نبافته بیشتر از انواع بافته است و استفاده از عملیات حرارتی در تولید ژئوتکستایل نبافته باعث کاهش تراکم پذیری آن می شود.
ایده اصلی تعیین مقاومت کششی، قرار دادن ژئوتکستایل در بین مجموعه ای از گیره ها و کشیدن ژئوتکستایل تا حد گسیختگی است. از انجام این آزمایش می توان نمودار تنش ـ کرنش را رسم کرد و از روی آن علاوه بر مقاومت کششی می توان کرنش نظیر خرابی، طاقت (toughness) و مدول الاستیسیته ی ژئوتکستایل را به دست آورد........
درباره :
مدلسازي تشكيل هيدرات گازي , فرايند ذوب , کاربرد زئوليت , حذف مواد آلی فرار از گازها , شيرين سازي گاز طبيعي با استفاده از فرايند غشا , بررسي روش های نوین جداسازی ,
|