
پايان نامه : رتبه بندي مناطق مختلف شهري از لحاظ درجه توسعه يافتگي
مطالعه موردي : شهر شيراز
فرمت : pdf
تعداد صفحه : 190
قیمت : مبلغ ۱۵ هزار تومان
چکيده
يکي از ويژگيهاي کشورهاي جهان سوم، تمرکز شديد و عدم تعادل است، اين ويژگي معلول نتايج سياستهاي رشد قطبي به شمار مي آيد که در نتيجه اين سياست، تمام امکانات و قدرت در يک يا چند منطقه تمرکزمي يابدو ساير مناطق به صورت حاشيه اي عمل مي نمايند . براي ايجاد تعا دل و به منظور شکل دادن فضاهاي مناسب و همگون، بحث برنامه ريزي منطقه اي مطرح شده و اولين گام در برنامه ريزي منطقه اي شناخت نابرابريهاي اقتصادي- اجتماعي و فرهنگي نواحي مختلف مي باشد.
اين پژوهش در اين راستا به بررسي نابرابريهاي مناطق شهر شيراز از طريق رتبه بندي آنها مي پردازد. در اين پژوهش ۴ شاخص کلي در نظر گرفته شده است که اين شاخص ها در زمينه آموزشي، فرهنگي، بهداشتي – درماني و می باشد. - خدمات عمومي شهري انتخاب گرديده اند و سالهای مورد بررسی در اين پژوهش دوره 1383 -۱۳۷۳ مي باشند . تکنيکهاي تاکسونومي عددي و رتبه بندي U معکوس کوزنتس روشهاي اصلي بکار برده شده در تحقيق مي باشند. نتايج نهائي مناطق نشان مي دهد که از حيث شاخص آموزشي در طي دوره مورد بررسي مناطق ۲،۴ و ۶ دار اي وضعيتي رو به بهبود و مناطق ۱،۵ و ۷ دارا ي وضعيت بدتر ي شده اند . همچنين از نظر شاخص فرهنگي مناطق ۲،۱ و دار اي وضعيت رو به بهبود ، و مناطق ۷،۸ و ۵ دار اي وضعيتي بدتر شده اند . از نظر شاخص بهداشت ي نيز منطق ۸ داراي وضعيتي رو به بهبود و مناطق ۷،۵،۴،۳ و ۲ داراي وضعيتي بدتر شده اند. در زمينه شاخص خدمات عمومي بايستي گفت که منطقه ۸ دار اي وضعيتي رو به بهبود و مناطق ۱،۲،۳،۴،۵،۷ ، دار اي وضعيتي بدتر شده اند . در مورد روند نابرابريها از نظر شاخص ها ي مورد بررسي بايستي گفت که بطور کلي در مناطق شهرشاهد کاهش روند نابرابريها هستيم.
بررسي نابرابري و وجوه آن در محدود ههاي جغرافيايي مختلف در سا لهاي اخير مورد توجه برنام هريزان و سياستمداران قرار گرفته است. وجود نابرابري و ابعاد مختلف آن، از نشانه هاي مهم توسعه نيافتگي است زيرا در حقيقت كشورهايي كه امروزه به عنوان كشورهاي توسعه يافته شناخته م يشوند ضمن اين كه از شاخص هاي اقتصادي و اجتماعي بالايي برخوردار هستند، توزيع درآمد ها و امكانات نيز در آن جوامع نسبتاً عادلانه است. اما در كشورهاي توسعه نيافته هم مقادير اين شاخ صها پايين است و هم توزيع آن بسيار ناعادلانه است. از اين رو امروزه از ديدگاه عدالت اجتماعي، توسعه ديگر به معناي رشد تلقي نمي گردد بلكه به معناي وجود امكانات و توزيع عادلانه مطرح مي گردد. برنامه ريزان و كارشناسان، ضرورت توسعه متعادل را به دلايل مختلفي مطرح مي كنند. اول، تامين عدالت اجتماعي به منظور برخورداري عادلانه و
مناسب مناطق مختلف از امكانات، دوم ملاحظات سياسي به عنوان عاملي براي كاهش ناآرامي هاي سياسي و سوم ملاحظات اقتصادي و اجتماعي كه باعث جلوگيري از مهاجرت و تمركز م يشود. از اين رو انتظام، انسجام و تعادل بين مجموعه عناصر تشكيل دهنده جامعه شهري و يا به عبارتي ايجاد توازن و هماهنگي در عموم ساختارها و سامانه هاي شهري، از مصاديق بارز توسعه يافتگي و از جمله، ساز و كارهاي اصلي پيشرفت و شكوفايي زيستگاه هاي انساني بشمار مي رود. با اين وصف م يتوان گفت شهري كه سلسله روابط و مناسبات اجتماعي آن فاقد تناسب و تعادل نسبي باشد و بطور نابرابر و ناهمگون رشد كند، خصيصه هاي يك شهر سالم را ندارد و ناگزير درگذرگاه تاريخي به سراشيبي زوال مي افتد. به منظور حفظ تناسب، تعادل و توازن در شهر لازم است كوشش ها و مطالعات اساسي و مفيدي به منظور آشنايي با شهر و شناخت نارسائي ها و كمبودها در نقاط مختلف شهري صورت گيرد و تلا شهاي مصرانه و جدي درجهت رفع نارسائي ها و محروميت زدايي انجام شود چرا كه يكي از اهداف مهم برنامه ريزي اجتماعي بايد در جهت محروميت زدائي
و قطع دور تسلسل فقر باشد. واضح است اگر در بعضي مناطق شهري ارائه خدمات متنوع شهري به نحوي بهتر نسبت به ساير مناطق صورت گيرد، سيل جمعيت به سوي چنين مناطقي روانه خواهد شد و بدنبال آن شاهد مسائلي جنبي همچون ايجاد بار ترافيكي، آلودگي زيست محيطي و سلب آرامش ساكنين درآن مناطق خواهيم بود. در نتيجه لازم است كه مطالعات عميقي در باب چگونگي توزيع خدمات شهري در مناطق مختلف شهر به منظور شناخت كاستي ها صورت گيرد.
فهرست مطالب
فصل اول : كليات
1-1 مقدمه
2-1 شرح و بيان مسئله پژوهشي
3-1 اهميت و ضرورت تحقيق
4 اهداف تحقيق
5 كاربرد نتايج تحقيق
فصل دوم : ادبيات موضوع
1-2 مقدمه
1-2-2 مفهوم شهر
3-2 دلايل وجود شهر
1-3-2 نظريه برتري نسبي
2-3-2 صرفه جويي هاي ناشي از مقياس
3-3-2 نظريه هاي اقتصادي در مورد پيدايش شهرها
1-3-3-2 نظريه پل سينجر
2-3-3-2 نظريه ابن خلدون
4-2 مشخصات چهارگانه شهرها
5-2 مراحل تكوين و جمعيت يابي شهرها
6-2 عوامل گسترش و رواج شهرها
......
9-2 شهرداري و منطقه بندي شهرها
1-9-2 وظايف شهرداري ها
1-3-9-2 عوامل موثر در منطقه بندي شهري
14-2 مباني نظري نابرابريها و نحوه اندازهگيري آنها
15-2 نحوه انتخاب شاخص ها
..............
فصل سوم : روش شناسي تحقيق
- مقدمه
- روش تاكسونومي عددي
١ مراحل اجراي روش تاكسونومي عددي
٢ طريقه پيدا كردن مناطق همگن
٣ درجه بندي مناطق براساس توسعه يافتگي
١ ويژگيهاي روش تاكسونومي
١ بررسي ويژگيهاي جمعيتي شهر شيراز
فصل چهارم : تجزيه و تحليل اطلاعات
١ مقدمه
٢ روش تحقيق
٤ تحليل نتايج تعيين روند نابرابريها در شاخصهاي مختلف در مناطق ٨ گانه شهر
٢ سرانه دبستانها
٣ سرانه مدارس راهنمائي
٤ سرانه دبيرستانها
٥ سرانه پيش دانشگاهي
٦ سرانه هنرستانها
٢ شاخص هاي فرهنگي
٢ سرانه اماكن فرهنگي
٣ سرانه چاپخانه
……………………
فصل پنجم : نتيجه گيري و پيشنهادات
١ مقدمه
٢ نتايج تحقيق
٢ نتايج اندازه گيري روند نابرابريهاي شاخص هاي مختلف مورد بررسي در مناطق ٨ گانه شيراز
٣ پيشنهادها
ب) پيشنهادهاي تکميلي
***************************************************************************************
در صورت تمایل
به دریافت فایل فوق در مدت 10 دقیقه ، لطفاً اینجا کلیک
کنید
***************************************************************************************
مشاوره ؛نگارش پایان نامه ؛ مقاله + شبیه سازی
در تمام مقاطع دانشگاهی پذیرفته می شود
در صورت
تمایل می توانید عنوان و جزئیات پروژه خود را در قسمت نظرات این پست
اعلام فرمایید. ضمنا می توانید اطلاعات درخواستی خود را به ایمیل یا تلگرام
نمایید
ایمیل :
com.dr@yahoo.com
درباره :
رتبه بندي مناطق مختلف شهري از لحاظ درجه توسعه يافتگي ,
|