
مقاله : توسعه ارتباطات و فناوري اطلاعات وبررسي چالشهاى ناشى از جامعه اطلاعاتى
فرمت : word
تعداد صفحه : 45
قیمت : مبلغ ۴ هزار تومان
مقدمه
اهميت بررسي در مورد فرارسيدن « عصر ارتباطات » و پديد آمدن « جامعه اطلاعاتي » كه از اواخر دهه 1960 تحت تاثير برخي از مطالعات جديد اقتصادي درباره افزايش سهم معرفت ها و اطلاعات در توليد ناخالص ملي و همچنين تمام كارها و فعاليت هاي مربوط به آنها در اشتغال ملي كشورها ، در سطح بررسي ها و پژوهش هاي دانشگاهي طرف توجه قرار گرفته بود ، در دهه هاي بعدي در چگونگي سياست گذاري ها و برنامه ريزي هاي بعضي از كشورهاي پيشرفته تاثير گذاشت و به تدريج آثار آن در ساير كشورها هم نمايان شد . به طوريكه امروزه همه كشورهاي دنيا ، محور توسعه اقتصادي واجتماعي و فرهنگي خود را بر مبناي توسعه ارتباطات و فناوري اطلاعات قرار داده اند.در كشور ما نيز مانند بسياري از كشورها طي برنام سوم و چهارم به مقوله ارتباطات و فناوري اطلاعات توجه ويژه اي شده است ، تشكيل شوراي عالي فناوري اطلاعات ، شوراي عالي اطلاع رساني ، طرح تكفا ، خصوصي سازي در مخابرات و.... از جمله اقداماتي است كه در اين زمينه مي توان نام برد. اما واقعيت اين است كه براي رسيدن به جامعه اطلاعاتي ، چالش ها ، فرصت ها و نكات مثبت و منفي فراواني بايد موردبررسي و تجزيه تحليل قرار گيرد. تا اين راه ناپيموده به خوبي پيموده شود. از اين رو ا يجاب مي كند ، مراكز علمي و دانشگاهي به مقوله جامعه اطلاعاتي نگاه ويژه اي داشته باشند و ابعاد آن را مورد كاوش قرار دهند.
بسيارى از انديشمندان و صاحبنظران علوم اجتماعى بر اين باورند كه تركيب و همگرايى فناورىهاى نوين ارتباطى و تجديد ساختار نظام سرمايهدارى در دهههاى اخير سبب گشايش مرحله تازهاى در جوامع بشرى شده است، مرحلهاى كه با اصطلاحاتى نظير جامعه فراصنعتى (دانيل بل)، جامعه شبكهاى (مانوئل كاستلز) و جامعه اطلاعاتى توصيف و تبيين شده است. در شناسه اين جامعه، مىتوان پديدههايى از جمله اقتصاد اطلاعاتى جهانى، هندسه متغير شبكهاى، فرهنگ مجازي واقعى، توسعه حيرتانگيز فناورى و .... ؟ را برشمرد. ورود به جامعه اطلاعاتى، همچون مرحله گذر از جامعه كشاورزى به جامعه صنعتى، تمامى جنبههاى حيات بشرى را تحت تأثير قرار داده و عرصههاى سياسى، اجتماعى، اقتصادى و فرهنگى را با انبوهى از فرصتها و چالشهاى اساسى مواجه ساخته است.
هم از اين روست كه مفهوم جامعه اطلاعاتى، امروزه، به سرچشمهاى از مباحثهها و گفتمانهاى فراوان تبديل گرديده است، به گونهاى كه مىتوان گفت برخى از اين مباحثهها موضوعاتى از جمله اهميت دانش نظرى در مقايسه با تجربهگرايى، حق دسترسى شهروندان به اطلاعات، دموكراسى مشاركتى و اقتصاد اطلاعاتى جهانى را به عنوان برخى از پيامدهاى جامعه اطلاعاتى طرف توجه قرار دادهاند؛ و پارهاى ديگر به پيامدهايى چون نقش نظارتى، دستكارى افكار و نابودى حوزه عمومي و نيز شكاف و نابرابرىهاى اجتماعى در سطوح ملى و بينالمللى نظر دارند.
به هر حال، چه آنان كه رويكرد بدبينانه و چه آنان كه نگاه خوشبينانهاى به مقوله جامعه اطلاعاتى دارند همگى به نقش و اهميت كليدى اطلاعات در جهان كنونى اذعان مىكنند. با اين فرض، اين پرسشها مطرح مىشوند كه اولاً ويژگىهاى جامعه اطلاعاتى كدامند؟ ثانياً، آيا جامعه اطلاعاتى فرصتها و امكانات مناسبى براى توسعه همه جانبه پيشرو مىنهد يا حامل چالشهاى اجتماعى، اقتصادى، سياسى و فرهنگى خواهد بود؟ ثالثاً، در مديريت فرصتها و به حداقل رساندن تهديدهاى اجتماعى با تأكيد بر سياستگذارى مطلوب، چالشها و آسيبها كدامند؟ و، به طور كلى، در مورد پديده جامعه اطلاعاتى چه رويكردى بايد اتخاذ كرد؟
در پاسخ مىتوان گفت كه راهبرد مؤثر نه برخورد منفعلانه، نه جبههگيرى بدبينانه و نه پذيرش خوشبينانه ، بلكه موضع فعال و نقادانه توأم با تعامل منطقى و هوشيارانه است؛ به گونهاى كه نخست به شناخت و تعريف درستى از اين پديده دست يابيم و آنگاه با توجه به شرايط موجود به بهرهگيرى از دستاوردهاى مثبت همت گماريم.بنابراين، در نوشته حاضر، سعى مىشود كه ابتدا به تعريف جامعه اطلاعاتى از ابعاد فنآورانه، اقتصادى و فرهنگى از ديدگاه نظريهپردازان علوم اجتماعى پرداخته شود؛ سپس فرصتها و تهديدها و نيز قوتها و ضعفهاى اين پديده مورد تجزيه و تحليل قرار گيرد. همچنين، در پايان، به جمعبندى محورهايى خواهيم پرداخت كه بسترساز سياستگذارى و برنامهريزى صحيح براى دستيابى به موارد پيش گفته باشد.
چكيده
مقدمه
بيان مسئله
بخش اول ـ تعاريف «جامعه اطلاعاتى»
1- تعريف فناورانه (تكنولوژيك)
2- تعريف اقتصادى
3-تعريف فرهنگى «جامعه اطلاعاتى»
بخش دوّم: چالشهاى ناشى از جامعه اطلاعاتى
1. نظارت و كنترل بيشتر بر جمعيتهاى وسيع
2- از دست رفتن مشاغل و افزايش بيكارى
3- كماهميت شمردن مرزها
4- شالودهشكنى نهادها
5-گسترش نابرابرىهاى اجتماعى
الف) گسترش نابرابرىهاى اجتماعى در سطح بينالمللى
ب) گسترش نابرابرىهاى اجتماعى در سطح ملى
6- نامشخص بودن مالكيت معنوي
7-موقعييت ایران در سازمانهای منطقهای و بینالمللی
بخش سوم: فرصتها و دستاوردهاي ناشى از جامعه اطلاعاتى
1- تمركززدايى رسانههاى ديجيتالى
2- نقش اينترنت در پژوهش، خلاقيت و علم
2. تعامل و همزيستى جهانى: شكلگيرى هويت سيال و بين قاره اي
4- كثرتگرايى سياسى، چند سويگى
5- كثرتگرايى فرهنگى
بخش چهارم ـ چشم انداز جامعه اطلاعاتي در ايران
1- زيرساخت ارتباطات
2- تلفن همراه
3- تلفن ثابت
4- اينترنت
5 - شبكهي ارتباطات روستايي
6 -ارتباطات ماهوارهاي
7- وضعيت نيروي انساني در بخش دولتي
8 - آزادسازي و خصوصيسازي
بخش پنجم : چشماندازها، راهكارها ... سياستگذارى و اجرا
1 - ارتباطات در برنامه چهارم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی
2- ساماندهى توليد و ايجاد توازن در توسعه اقتصادى نقاط مركزى و پيرامونى
3- ايجاد زمينه و زيرساختهاى توسعه فناورى اطلاعات
جمع بندى و نتيجهگيرى
منابع و مآخذ
***************************************************************************************
در صورت تمایل
به دریافت فایل فوق در مدت 10 دقیقه ، لطفاً اینجا کلیک
کنید
***************************************************************************************
مشاوره ؛نگارش پایان نامه ؛ مقاله + شبیه سازی
در تمام مقاطع دانشگاهی پذیرفته می شود
در صورت
تمایل می توانید عنوان و جزئیات پروژه خود را در قسمت نظرات این پست
اعلام فرمایید. ضمنا می توانید اطلاعات درخواستی خود را به ایمیل یا تلگرام
نمایید
ایمیل :
com.dr@yahoo.com
درباره :
تجارت الکترونیک , فن آوری اطلاعات و ارتباطات ,
|